Facturile subvenționate de stat ale românilor îngroapă marii furnizori de gaze: ”Putem rezista câteva săptămâni”
Deși au venit cu o sumedenie de restricții și întârzieri, subvențiile statului român pentru facturile la gaz și curent sunt o mană cerească pentru foarte multe familii. Din păcate, ca orice beneficiu care ține de autoritățile de la București, sunt șanse mari să vină cu victime colaterale.
Pe de o parte, te bucuri că statul român a plafonat prețurile la gaze naturale și a decis să subvenționeze factura cetățeanului de rând până la un anumit consum. Pe de altă parte, furnizorii de gaze stau într-un stres constant când vine vorba de recuperarea de la stat a sumelor pe care nu le mai ridică de la populație, iar dacă ai mai interacționat cu statul român, știi că lucrurile nu funcționează ”ca pe roate”.
Dezastrul bate la ușa E.ON România
Volker Raffel este este CEO-ul E.ON România. Din această poziție, în această săptămână, a vorbit în cadrul conferinței ”Împreună să punem energia în lumină”, organizată de InvestEnergy. Printre întrebările care i-au fost adresate, a fost inclusă și și o referință la practicile autorităților legate de compensarea facturilor la energie. În contextul în care există un risc real ca statul român să achite subvențiile către furnizori abia la sfârșitul iernii, nu lunar cum prevede legea, Raffel a fost întrebat dacă gigantul pe care îl reprezintă poate face față la întârzierea plăților. Răspunsul scurt este nu.
„Noiembrie a fost prima lună în care a trebuit să reducem facturile, ceea ce am şi făcut. Acum suntem gata cu documentaţia necesară (pentru a ne recupera banii de la stat – n.r.). În 30 de zile ar trebui să avem banii în cont. Este adevărat că, dacă (schema de recuperare a banilor, n.red.) nu funcţionează cum trebuie, putem rezista câteva săptămâni, nu luni”, a spus responsabilul companiei energetice.
Chiar dacă pare că un dezastru sună la ușă, Raffel a insistat pe faptul că se simte privilegiat. Un furnizor mare ca cel pe care îl reprezintă poate rezista câteva săptămâni fără banii de la Guvern. Cei mai mulți închid ușile pentru totdeauna.
„Este nevoie de clarificarea normelor de aplicare a legii. Există deschidere în acest sens. Discutăm acum despre ce observaţii avem în legătură cu ce trebuie să facem şi sunt optimist că se vor face aceste clarificări şi este important să fie făcute”, a adăugat Raffel.
Ca referință, potrivit Legii 259/2021 privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, preţul energiei în România este plafonat la maximum un leu între 1 noiembrie şi 31 martie 2022, pe parcursul temperaturilor scăzute. La această valoare, se adaugă o compensare de 29 de bani pentru cei care consumă până la 300 de kWh, plus o marjă de 10%, pentru consumatorii casnici. Nu în ultimul rând, la gaze, compensarea va fi de 33% din preţul gazului-marfă din factură, iar preţul a fost plafonat la 0,25 de lei pe kWh.
Merită menționat că, deși Raffel are toate motivele să fie îngrijorat, ministrul Energiei a oferit deja asigurări că toți furnizorii își vor primi banii la timp, în 30 de zile de la emiterea facturilor subvenționate.